pęcznienie

pęcznienie, zwiększanie objętości wysuszonego żelu spowodowane wnikaniem rozpuszczalnika, np. wody, między cząstki koloidowe i tworzenie się wokół nich otoczek hydratacyjnych, np. p. suchych kawałków żelatyny; p. nasion, będące początkiem kiełkowania, rozpoczyna się imbibicyjnym pobieraniem wody przez koloidy nasienia oraz zwiększeniem jego świeżej masy i objętości.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2014 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88